INDIENS DOTTER

Har du sett Indiens dotter på Svt play? Jag hoppas att du har gjort det eller att du tänker se den. Här får du till och med en länk: http://www.svtplay.se/video/2705548. Gå in och se den nu. Om du inte har tid eller liknanade så kan jag göra en kort sammanfattning av den: 
Det handlar alltså om en 23-årig tjej vid namn Jyoti Singh. Hon våldtogs av 6 män i flera timmar på en buss. Hon dog 13 dagar senare för att hon fått sånna allvarliga skador. Männen har dömts till dödsstraff och nu har det gjort en dokumentär om händelsen för att kunna förstå hur något så hemskt kan hända.
Om jag ska vara ärlig förstår jag hur något sånt här kan hända och att jag känner så får mig att avsky mänskligheten mer än vad jag redan gör.
 
 
 
Nu när ni vet vad detta handlar om tänker jag fortsätta till de tankar jag hade när jag såg dokumentären och efter. Till att börja med tänker jag säga att händelsen är hemskt, att världen vi lever i är hemsk och att mänskligheten är hemsk. Jag är inte den enda som tycker såhär men ändå händer liknande saker dagligen runt om i världen, varför? Jo för att vi kanske är många som tänker och tycker samma sak, men vi är inte tillräkligt många som agerar. Lägg märket till att jag sa tillräkligt, för att säga att det inte är någon är fel. Som jag sagt i tidigare inlägg kanske jag inte heller gör så mycket, jag skriver ju bara ett blogginlägg det hjälper ju inte. Eller? Det kanske inte är mycket men det är något och det är något som kan få folk att öppna ögonen lite mer. För vi alla måste få upp ögonen och inse att hemska saker händer på denna jord vi kallar Tellus. 
 
Den här tjejen i Indien, Jyoti Singh, hade gått på bio med en kille. När det skulle åka hem tog de bussen och det slutade med att han blir nerslagen och att hon sedan blir våldtagen. När man sedan intervjuar personer kommer kommentarer som "Vad gör hon ute den tiden?" "Om hon ska vara ut så sent måste hon självklart ha med sig en familjemedlem". Hur kan man ens säga sånt? Hur kan man skylla på offret? Jag la även märket till en man som sa att en kvinna får skylla sig själv om hon går ut med lättklädda kläder, och sen minns jag meningen "När en man ser en kvinna ute på gatan tänker han bara på sex" (minns inte om det var samma kille som sa det). Så det som händer är att hon får skylla sig själv, flickan som dog får skylla sig själv? Som tur är finns det lite hopp och folk förstod att detta är fel. Stora protester skapades och det vart kaos kan man säga. Protestanterna fick det riktigt tufft efter ett tag, poliserna gjorde allt för att det skulle sluta men som sagt så fanns hopp och det fortsatte. Det finns extremt många personer i Indien och jag vill inte dra alla öven en kam, men kvinnosynen där är rätt hemsk men något som gjorde mig glad var att se hur många som var män av det delaktiga i protesterna. Män som också förstår att det är fel, att feminism behövs och att det ska bli jämställt.
 
Om man läser det första jag skrev så står det att jag förstår hur något sånt här kan hända, innan ni hatar på det så ska jag förklara precis varför jag sa så. Händelsen är hemsk och man ska inte skylla på offret. Ska man skylla på det 6 männen? Ja. Det är dom som har utsatt denna tjej. Ska man skylla på någon mer? Ja. Varför? Jo för att dessa män har växt upp i en dal av Indien där det har sett hur kvinnor blir slagna, hur kvinnorna är hemma och hur kvinnor kan utsättas för sexuella övergrepp. Killarna växte alltså upp med en syn av att det är "normalt", nu tänker jag inte ha det som någon bortförklaring, händelsen är fortfarande hemsk, men jag tycker att man kan skylla på samhället också. Att det behövt växa upp med denna bild är inte okej, att övergrepp händer dagligen är inte okej. Jag är glad att det blivit sånna protester efter denna händelse, det hjälper. Tänk om någon av det här 6 männen hade sett att man kämpar för frihet och jämställdighet när han var liten och växte upp? Kanske hade han lärt sig att resperktera kvinnor och inte våldta dom? Jag säger bara kanske för man vet aldrig, övergrepp händer överallt och en person som växt upp med en bättre syn på jämställdighet kan ändå utföra det, därav ordvalet kanske. Men jag tror det skulle minska om man lär sig att vi alla är mäniskor.
 
Sånt här ska inte behöva hända, och vi måste öppna ögonen och sluta vara isolerade i våran säkra stad. Vi måste hjälpa det utsatta och göra världen jämnställd. Jag tror inte på ett samhälle där alla har det lika men att leva i det samhälle vi har idag är inte ens kul. Vi alla bor på en och samma planet, men ändå lever i helt olika världar. 
 

RSS 2.0